RECEPT: Vánočka a velikonoční mazanec z domácí pekárny
Oslavte příchod jara s domácím mazancem či vánočkou z pekárny. Překvapí vás, jak snadné to je. Stačí mít jen správné suroviny, domácí pekárnu a sladké pečivo bude cobydup na světě. A zatímco pekárna bude hnětat těsto nebo péct, vy si můžete dopřát chvilku sama pro sebe.
Jaké máte možnosti s domácí pekárnou?
Domácí pekárna není skvělá jen na pečení chlebu, ale i na přípravu rozličných těst. Ty poté můžete v pekárně rovnou upéct, nebo dát do speciální formy a péct v klasické troubě. Z toho vyplývá, že při přípravě vánočky a mazance máte tyto dvě možnosti:
- Připravit těsto a nechat jej upéct v pekárně.
- Připravit těsto a vložit jej do klasické trouby.
V první variantě budete mít vše téměř bez práce. Na vás bude akorát vložit suroviny do pekárny a vybrat vhodný program. Mnoho žen však stále preferuje na pečení klasickou troubu. Tvrdí, že jim domácí pekárna na mazanec a vánočku nevyhovuje, neboť těsto není upečené tak, jak jsou u tohoto druhu pečiva zvyklé. Druhá možnost vám také umožňuje mít mazanec či vánočku v libovolné, vámi zvolené formě. Doporučujeme vyzkoušet obě varianty a vybrat si tu, která vám bude nejlépe vyhovovat.
Recept na velikonoční mazanec z domácí pekárny
Pro přípravu lahodného mazance budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 275 ml vlažného mléka
- 100 g rozpuštěného tuku (Hera či jiné máslo na pečení)
- 10 g droždí
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžička soli
- Na provonění trochu muškátového oříšek
- dle libosti: Rozinky, mandle, kandované ovoce (Přidáváme až v poslední fázi, jakmile domácí pekárna zapípá)
Nastavení pekárny
Základní program (normální chléb) | Kůrka program Světlá | Velikost chleba Velký
Pečení v troubě
Těsto připravte v pekárně na program Těsto. Až bude hotové, vytvořte libovolný počet pruhů a upleťte cop. Konce spojte a nechejte takto kynout cca 50 minut při 45 °C. Poté pečte v horkovzdušné troubě kolem 45 minut na 170 °C.
Nezapomeňte se domácí vánočkou či mazancem pochlubit i doma, třeba tím, že ji naservírujete na krásném porcelánu. My jsme použili nás nový porcelánový tác s malbou Gustava Klimta.
Recept na vánočku z domácí pekárny
Pro dokonale nadýchanou a voňavou vánočku si připravte:
- 400 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 125 g rozpuštěného másla (nebo Hery)
- 100 g cukru
- 1,5 lžičky droždí
- 1 vanilkový cukr
- Špetku soli
- Trochu citronové kůry
- dle libosti: Mandle, rozinky či kandované ovoce (Přidáváme až v poslední fázi, jakmile domácí pekárna zapípá)
Nastavení pekárny
Základní program (normální chléb) | Kůrka program Světlá | Velikost chleba Velký
Pokud chcete mít krásnou pletenou vánočku i z pekárny, doporučujeme nejdříve nechat udělat těsto přes program Těsto. Poté jej vyndejte z nádoby (vyjměte rovnou i míchací kříže) a upleťte vánočku od oka tak, aby se “bochánek” vlezl zpět do nádoby. Vložte těsto zpět a zapněte program Pečení.
Pečení v troubě
Těsto můžete také péct v klasické troubě. Abyste docílili krásné tradiční vánočky, rozdělte si základ na 3 díly. Z prvního největšího dílu upleťte cop o 5 pramenech. Z druhého poté cop ze tří pramenů a na vrch vánočky připravte pletenec ze dvou pramenů. Aby se vám mistrovské dílo nezhroutilo, zajistěte několika špejlemi zapíchnutými shora dolů. Pro dokonalé propečení pečte pod alobalem nejdříve 10 minut na 180 °C, poté 40 minut na 150 °C. Alobal poté sundejte a pečte dalších cca 8 minut, dokud nechytne vánočka krásnou zlatohnědou barvu.
Náš tip: Domácí vánočka nejlépe chutná s kvalitním čajem, ne příliš sladkým čajem. A abyste do svých domovů přinesli přicházející jaro, servírujte čaj v květinovém porcelánovém hrnečku. Pohodová, jarní nálada se dostaví cobydup.